dijous, 14 de maig del 2020

Sobre la pandèmia del Covid-19


Abans de tot el nostre condol a tots els familiars i amics de les persones traspassades per causa d'aquest maleït virus, especialment aquelles que dissortadament estaven en residències.

També el nostre reconeixement a totes les persones que estan treballant, fins i tot molt més enllà de les seves obligacions, per minimitzar els efectes adversos d'aquesta pandèmia sobre la societat. Ens referim al personal sanitari, geriatria, serveis de neteja, protecció civil, transportistes, dependentes, ... i una llarga llista de persones que sense la seva feina, professionalitat i col·laboració seria impossible que socialment es pogués anar endavant.

La situació que ha generat la pandèmia del Covid-19 no ha fet res més que confirmar i posar de manifest que les reivindicacions i denúncies, que des de diverses plataformes socials venim efectuant des de ja fa temps, que ens ha portat a una situació sociosanitària inacceptable amb un alt nombre de contagis i de morts evitables. 

Si d'alguna cosa es tenia la certesa des de l'inici de la pandèmia és que afectava sobretot a la gent gran, per tant les residències, els sociosanitaris i l'atenció domiciliària eren focus molt importants.

Aquesta pandèmia ha posat llum a una realitat existent i amagada en molts d'aquests centres, que afecta la qualitat de vida dels residents, evidenciant en alguns casos de maltractament psíquic o físic, de mala alimentació, d'amuntegaments, i deficiències en les cures necessàries

La privatització d'aquests serveis, amb poc o cap control de l'administració malgrat que moltes residències estan subvencionades amb diners públics, n'ha anat minvant la qualitat. Ja funcionaven amb gran precarietat laboral, amb poc personal, mal pagat, amb poc seguiment de metges i infermeres, i sense les condicions sanitàries necessàries. La privatització implica que el negoci es fa reduint personal, salaris, menjar i serveis.

L'actual sistema de gestió dels serveis socials és molt pervers, aquest sistema mixt en que es barregen constantment gestions públiques i privades, amb competències confuses que aboquen a corrupteles que al final condueixen a un mal servei envers el ciutadà. Nosaltres apostem per una Sanitat i Atenció a Gent Gran bàsicament de gestió totalment pública. 

En el cas dels serveis de residències, com en el cas de la sanitat, l'educació, ... i altres, en privatitzar-se, acaben per convertir els ja escassos recursos públics que s'hi destinen en negoci privat amb mancances severes en la prestació dels serveis que s'haurien de donar.

Els serveis públics no han de ser privats, de cap manera !!
Han de ser serveis, no negoci !!

És més, en cassos com el que estem vivint el sector privat ha d'estar al servei de l'interès públic, per damunt dels interessos econòmics, negocis o fins i tot propietats, per molt legítims que siguin, que haurien de ser de tercera fila, fins i tot molt per davant dels interessos polítics que també han d'estar al servei de la societat i no a l'inrevés com ha passat ja massa vegades.

Oferim a la nostra administració local :
  1. La nostra col·laboració per tirar endavant polítiques que condueixin a elaborar un pla d’acció i de futur realista per a la gent gran i les persones dependents
  2. Els nostre coneixements i reflexions sobre el model de Residències mes adequat pel futur.
Però també demanem a la nostra administració local i a l'autonòmica:
  1. Que, en virtut de la transparència, faci públiques les dades concretes de l'estat actual de les residències a Terrassa i comarca tant en el nombre de residències de promoció i gestió pública, de promoció i gestió social amb places concertades i de promoció i gestió mercantil amb places concertades. Com també el nombre de places existents de cada modalitat i la situació actual en que es troben .
  2. Que faci efectives les demandes que des de les plataformes ciutadanes s'han fet en repetides ocasions, tant de gestió com d'informació.
  3. Un millor control de les residències, tant públiques com privades, millors salaris i atencions per a les persones treballadores i una millor organització interna per tal  de minimitzar els efectes  de possibles futures pandèmies o rebrots de l'actual com diuen els experts que pot succeir.
  4. Que a totes les persones treballadores de sanitat, residències i cures de dependència se'ls faciliti tot el material de protecció necessari i tota la formació i informació per tirar endavant amb seguretat les seves respectives tasques.
Exigim a la classe política en general : 
  1. Que de forma immediata i urgent prioritzin i adoptin polítiques per una gestió pública de tots els temes de caire social, i que comencin a treballar i traslladin aquestes polítiques a tots els seus àmbits competencials ja siguin  locals, autonòmics o estatals.
 Ha quedat clar, que moltes coses han de canviar arran del que estem patint, i no podem perdre ni un moment més !!.
Un pressupost digne per a uns serveis dignes !!
 Terrassa 13 de maig de 2020

Comissió per a les Residències  Públiques a Terrassa, Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública de Terrassa-Marea Blanca, Federació d'Associacions Veïnals de Terrassa, #Iai@flautes-Terrassa, Prou Barreres, Consell d'Entitats d'Acció Ciutadana, Moviment per a unes Pensions Dignes.